Nieuws 2009-2010

De Sudety MTB Challenge: slopend voor benen en fiets

Auteur: Robin van der Kloor

De kunst van mountainbiken. Zo omschrijft de organisatie van de Sudety MTB Challenge in Polen zijn eigen wedstrijd. En wij deelnemers (Folkwin, Jan Willem, Emiel en Robin) kunnen ons daar wel in vinden. Eind juli werden wij zes dagen lang ondergedompeld in singletracks, steile afdalingen, modderpaden en gruwelijk lange klimmen in het grensgebied tussen Tsjechie en Polen.

We reden er in teams van twee (Folkwin en Jan Willem, en Emiel en ik), wat inhield dat teamgenoten in de ongeveer 75 kilometerlange etappes altijd binnen een halve minuut van elkaar moesten blijven. Team F+JW had een goede start in de eerste etappe, maar materiaalpech bij Folkwin leidde ertoe dat hij de rit niet kon uitrijden. Ze lagen toen ongeveer 16e team van de 65. En etappe niet uitrijden, betekent einde verhaal, weg klassement. De mtb challenge is wat dat betreft net de Tour... In de ritten erna mochten ze wel starten voor het dagklassement, maar er waren wat motivatieproblemen. Toch wisten ze naar het einde van de week er weer bovenop te komen en reden een sterke laatste etappe.

Team E+R had na een goede proloog (tiende) een redelijke eerste etappe, maar begon daarna steeds meer te verbeteren. Elke dag ging het crescendo. Met als resultaat een 19e plek in het eindklassement. Op enkele uren van de winnaars weliswaar, maar dat zijn dan ook Belgische kampioenen en internationale toppers!

Het is moeilijk om zo'n week te omschrijven qua beleving. Je komt terecht in een soort subcultuur waar je binnen een dag al je 250 andere mederijders kent. Ouwehoeren bij de schooltjes waar we slapen, andere mtb'ers tegenkomen in de restaurants waar we de eeuwige trek proberen te stillen, met zijn dertigen aan je mtb sleutelen omdat er vanalles mis mee is na een loodzware etappe vol keien, stenen en rotsen en lachen om de strapatsen van de lokale bevolking.

De dagen erna, terug in Nederland, vielen niet mee qua vermoeidheid, maar we zijn nu al weer aan het kijken in welke prachtige streek we volgend jaar eens onze mtb weer eens flink wat geweld gaan aandoen. Oftewel, we zijn nog niet genezen.

Sponsors

niemet

mdkwebdesignOndersteuners

Notaris Kerkdriel

SMA Midden Nederland