Wil je een website laten bouwen? Kijk eens op de website van één van onze sponsors en tevens de bouwer van deze site; MDKwebdesign. Wil je op deze plaats zelf een (reclame)boodschap plaatsen? Informeer dan naar de kosten en mogelijkheden door te klikken.

Stormachtig clubkampioenschap tijdrijden


Het eerste clubkampioenschap tijdrijden heeft op 15 april 2012 plaatsgevonden tijdens de Tijdstrijderscup in Almere. Dat het hard zou gaan waaien was bekend, maar de buien onderweg naar Almere deden nog slechtere weersomstandigheden vermoeden. Toch blijft het tijdens de wedstrijd gelukkig droog.

Koud was het wel en tijdens het inrijden schrik ik van de wind, dit is niet normaal. Miranda kiest daarom maar voor een ander voorwiel dan haar 4-spaaks carbon voorwiel en durft in het eerste stuk na de start met wind tegen niet in het tijdritstuur te liggen. Dit geldt overigens ook voor Jasper.

Jasper start als eerste van onze vereniging, op een halve minuut gevolgd door Miranda. Een half uurtje daarna start ik en merk ik dat de wind nog zwaarder tegenvalt dan tijdens het inrijden ervaren. Inrijden heb ik gedaan op een stuk van ca. 1 km en daar reed ik op en neer, dus niet meer dan 1 km wind tegen, maar nu is het een stuk van ca. 13 km waar de wind volgens mij alleen bezig was met Henry Danse pesten. Het leek oneindig en ik dacht dat ik binnen korte tijd door talloze renners ingelopen zou worden, zo langzaam reed ik.

Het inlopen gebeurt niet en heel lang zie ik de voor mij gestarte renner in de verte rijden. De wind is dus niet alleen met mij pesten bezig. Toch zie ik deze renner langzaam uit het zicht verdwijnen, maar er komt een andere renner in beeld. En het positieve is dat ik zelf nog niet ingehaald ben. Inmiddels mag ik rechtsaf slaan en krijg de wind heel voorzichtig van linksachter mee, wat een genot. Voor halfweg loop ik de zojuist genoemde renner in. Dat zal rond het moment zijn dat Ben start.

Het gaat lekker en ik heb geen problemen met het oversteken van de provinciale weg, een mazzeltje. Meestal zitten dingen mij tegen en net als ik denk dat het nu allemaal voorspoedig gaat zie ik in de verte een motorfiets opdoemen. En nog 1, nog 1, nog 1......... Het is een schier oneindig lint van motorrijders, ik schat meer dan 100. De weg waar ik rij is vrij smal en de motorrijders geven elkaar hetzelfde teken als wij wielrenners bij tegemoetkomend verkeer als ze mij zien. Ik durf dus gewoon in mijn stuur te blijven liggen. Wel zakt, door de tegenwind die dat peloton veroorzaakt, mijn snelheid van 41,5 km/u naar 37 km/u. Wat ik ook probeer ik krijg mijn snelheid niet omhoog en hoop dat ze snel allemaal gepasseerd zijn.

Ik draai rechts een stukje van 500 meter provinciale weg op, daar rijdt Ben later fout en gaat links, maar dat vertel ik straks wel. De wind staat niet vol in de rug, maar gelukkig wel meer gunstig dan ongunstig. Na 500 meter hou ik links aan en verlaat de provinciale weg. Het gaat best lekker en het tempo gaat richting 50 km/u, maar ik blijf op enige reserve rijden, want ik weet dat ik nog ca. 10 km op deze weg rij, maar dan naar rechts buig en daar voor ca. 5 km die stormachtige wind weer moet zien te trotseren. Inmiddels krijg ik weer een renner in het vizier en ben zelf nog steeds niet ingelopen.

Op het moment dat de weg naar rechts buigt en ik de wind begin te voelen passeer ik deze renner, maar mijn tempo zakt zo ver terug dat ik verwacht dat hij mij elk ogenblik weer inloopt. M'n benen ontploffen, maar ik probeer een ritme te houden, want ik weet dat als ik even ophoud met trappen dat ik niet meer op gang kom. Dan zie ik dezelfde provinciale weg verschijnen die ik net aan de andere overgestoken ben. Ik kijk goed links en recht, en ook vlug achter mij, maar de ingelopen renner is nergens meer te zien. Wel word ik bedreigt door een andere renner en net voor het oversteken, met nog ca. 1 km te gaan word ik ingelopen. Misschien niet verkeerd. Want hoewel deze renner mij direct achterlaat kan ik me toch enigszins motiveren om tot de finish te blijven trappen.

Over de finish merk ik dat de spieren aan de binnenzijdes van mijn knieën en mijn "kontspieren" vreselijk pijn doen. Het was afzien, maar terugkijkend ben ik tevreden over mijn prestatie en vond het een hele ervaring.

Miranda en Jasper zijn ook heelhuids over de streep gekomen en hebben goed gepresteerd onder deze zware omstandigheden. En ik heb al eerder geschreven dat ik nog op Ben zijn rit terug zou komen. Ben rijdt dus waar hij rechts moet links en moet zijn fout dus corrigeren en maakt het parcours langer dan strikt noodzakelijk. Bovendien verliest hij tweemaal zijn bidon en die raapt hij ook tweemaal op. Dit heeft als resultaat dat Ben 1 seconde achter mij eindigt. Dat staat, voor mij, leuk, maar hierbij heb ik dat dus opgehelderd.

Uitslag clubkampioenschap:

Vrouwen 50-:
1. Miranda Danse-Klaassen, 1:16:05, gemiddeld 32,21 km/u. Clubkampioen tijdrijden 2012
     Jizka Helder, DNS

Mannen 50-:
1. Ben Gorissen, 1:08:06, gemiddeld 35,99 km/u. Clubkampioen tijdrijden 2012
2. Jasper Vis, 1:14:15, gemiddeld 33,01 km/u

Mannen 50+:
1. Henry Danse, 1:08:05, gemiddeld 36,00 km/u. Clubkampioen tijdrijden 2012
     Wim Lokers, DNS

Jizka zou bij de vrouwen 50- en Wim bij de mannen 50+ deelnemen aan het clubkampioenschap, maar helaas heb ik ze niet aan de start kunnen ontdekken, ik hoop dat er op weg naar Almere niets gebeurd is.